Jedete li namirnice koje štete vašem crijevnom mikrobiomu?


Jedete li namirnice koje štete vašem crijevnom mikrobiomu?

Istraživanje koje je proučavalo prehrambene navike ljudi i sastav mikrobioma crijeva, pokazalo je da osobe koje jedu puno povrća, ribe, orašastih plodova i prehrambenih vlakana, imaju više protuupalnih bakterija u crijevu, dok ljubitelji brze hrane imaju više proupalnih bakterija.

Inače, u posljednjih nekoliko godina sve više studija ukazuje koliko je crijevni mikrobiom važan za normalne tjelesne procese - od metabolizma i sinteze hranjivih tvari do imunološke obrane i rada mozga.

Mnogi čimbenici utječu na ravnotežu bakterija u mikrobiomu crijeva bilo koje osobe, uključujući gene, dob, zdravstvena stanja, upotrebu lijekova (posebno antibiotika) i stres, ističu stručnjaci.

Prema mišljenju stručnjaka, ovo istraživanje pruža potporu ideji da bi crijevni mikrobiom mogao biti jedna poveznica između prehrane i rizika od bolesti. Također, mišljenju su, da se ne može konzumirati loša hrana, a zatim uzimati probiotik. Naime, smatra se, da je potrebno napraviti temeljni pomak u prehrani i cjelokupnom načinu života.

Izvor:
Gut

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.