Jedno jaje dnevno pomaže rastu male djece


Jedno jaje dnevno pomaže rastu male djece

Jedno jaje dnevno može pomoći podhranjenoj maloj djeci u njihovom rastu do zdrave visine, ukazuje nova studija. Bilo da se radi o meko ili tvrdo kuhanom jajetu, prženom jajetu ili omletu, ono daje poticaj rastu dojenčadi. Smatra se da svakodnevno konzumiranje jednog jajeta predstavlja jeftin način za sprječavanje zaostajanja u rastu.

Inače, poznato je da su prve dvije godine života ključne za rast i razvoj djeteta. Svako zaostajanje u rastu je uglavnom nepovratno.

Uz infekcije i bolesti, loša prehrana je glavni uzrok zaostajanja u rastu djeteta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), oko 155 milijuna djece mlađe od pet godina je prenisko za svoju dob. Većina spomenute djece živi u nerazvijenim zemljama.

U istraživanju su sudjelovala djeca u dobi od šest do devet mjeseci. Nakon šest mjeseci praćenja, uočeno je da su djeca koja su svaki dan jela jedno jaje imala 47 posto manju prevalenciju zaostajanja u rastu.

Smatra se da su jaja dobra hranjiva komplementarna hrana koja se može uvesti kao dio raznovrsne prehrane kad majka odluči započeti komplementarnu prehranu. Naravno, nikad prije četiri mjeseca djetetova života.

Inače, komplementarna prehrana ili nadohrana je prehrana svom tekućom i krutom hranom, osim majčinog mlijeka i dojenačke formule. Period komplementarne prehrane je period za vrijeme kojeg se daje druga hrana ili tekućina uz majčino mlijeko.

Pravovremeno uvođenje komplementarne prehrane važno je zbog nutritivnih i razvojnih razloga, te zbog pravovremenog prijelaza s dojenja na svakodnevnu obiteljsku hranu. Rastom dojenčeta majčino mlijeko prestaje biti dovoljan izvor energije, makronutrijenata i mikronutrijenata te se taj nedostatak mora nadoknađivati komplementarnom hranom.

SZO preporuča majkama širom svijeta isključivo dojenje dojenčeta tijekom prvih šest mjeseci djetetova života kako bi se postigao optimalan rast, razvoj i zdravlje. Nakon prvih šest mjeseci života, dojenčetu treba dati hranjivu komplementarnu hranu i nastaviti dojenje do dobi od dvije godine ili više.

Iako su jaja hranjiva namirnica, vrlo je važno da mala djeca imaju različite namirnice u svojoj prehrani.

Izvor:
Pediatrics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.