Još jedan lokalni antipsorijatik dostupan oboljelima od psorijaze u Hrvatskoj


Još jedan lokalni antipsorijatik dostupan oboljelima od psorijaze u Hrvatskoj

Od nedavno je oboljelima od psorijaze u Hrvatskoj dostupan još jedan lokalni antipsorijatik, fiksna kombinacija kalcipotriola i betametazona za lokalno liječenje psorijaze, Enstilar pjena za kožu.

Primjena spomenute fiksne kombinacije kalcipotriola i betametazona dovodi do brzog nastupanja kliničkog poboljšanja. Ovaj lokalni antipsorijatik potvrdio je svoju učinkovitost i u liječenju bolesnika s umjereno-teškom do teškom psorijazom.

Lijek se može kombinirati s bilo kojom sustavnom terapijom za liječenje psorijaze (konvencionalni i biološki lijekovi). Primjenjuje se jednom dnevno tijekom 4 tjedna, a najčešća preporuka je večernja primjena lijeka. Lijek se nalazi na Dopunskoj listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Inače, psorijaza je T stanicama posredovana, kronična, upalna kožna bolest koja nastaje složenim međudjelovanjem okolišnih i genetičkih čimbenika.

Učestalost psorijaze razlikuje se u različitim podnebljima i populacijama, no općenito se može prihvatiti da iznosi 1-3%. U Hrvatskoj je opisana u oko 1,5-1,7% stanovnika. Početak bolesti moguć je u svakoj dobi, ali postoji bimodalna raspodjela s najvećom učestalošću između 15. i 20. godine i 55. i 60 godine. 

Izvor:
Društvo psorijatičara Hrvatske

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.