Jutarnji pušači izloženi većem riziku od razvoja raka


Jutarnji pušači izloženi većem riziku od razvoja raka

Nova studija provedena na 7.590 ispitanika pokazala je da su pušači koji puše odmah nakon što se u jutro probude izloženi većem riziku od razvoja raka pluća te raka glave i vrata nego pušači koji svoju prvu cigaretu zapale tek kasnije tijekom dana.

Naime smatra se da ti pušači u svojem tijelu imaju više razine nikotina i drugih duhanskih toksina te da su više ovisni o nikotinu nego pušači koji se suzdrže od pušenja u prvih 30 minuta od buđenja.

Tako se pokazalo da je rizik od razvoja raka pluća u pušača koji su zapalili prvu cigaretu 31 do 60 minuta nakon buđenja 1,3 puta veći nego u pušača koji su zapalili prvu cigaretu 1 sat nakon buđenja. Taj je rizik u pušača koji su zapalili prvu cigaretu unutar prvih 30 minuta od buđenja 1,79 puta veći.

Dok je rizik od razvoja raka glave i vrata u pušača koji su zapalili prvu cigaretu 31 do 60 minuta nakon buđenja 1,42 puta veći nego u pušača koji su zapalili prvu cigaretu 1 sat nakon buđenja. Rizik od raka glave i vrata u pušača koji su zapalili prvu cigaretu unutar prvih 30 minuta od buđenja bio je 1,59 puta veći.

Izvor:
Cancer

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.