Kako do boljeg zdravlja urinarnog sustava


Kako do boljeg zdravlja urinarnog sustava

Urinarni sustav muškarca i žene anatomski je vrlo različit iz čega proizlaze i razlike u učestalosti tegoba. Žene su podložnije tegobama s urinarnim sustavom[1], a procjena je da iste pogađaju barem jednom u životu čak 40 posto žena[1]. Inače, čak 11 posto žena iznad 18 godina ima urinarne tegobe jednom godišnje[3]. Dodane rizične skupine su nepokretne osobe, osobe sa dijabetesom, trudnice, starije osobe…

Escherichia coli

Uzročnika u najvećem broju slučajeva, po podacima čak u 75 posto slučajeva[2], a po nekim izvorima i više, nalazimo u Escherichiji coli. Radi se o bakteriji koja je prirodno prisutna u crijevima, no kada nađe put do urogenitalnog sustava, tu se nastanjuje i može izazvati upalnu reakciju. Escherichia coli je bakterija koju je teško iskorijeniti, često se vraća nakon antibiotske terapije, sve je otpornija na postojeće terapije te se sve više pozornosti usmjerava na prevenciju. 

Zdrav i jak imunološki sustav uvijek je preduvjet zdravlja cijelog organizma, pa tako i normalne funkcije urinarnog sustava, stoga je važno voditi računa o unosu dovoljno tekućine, zdravoj prehrani,  unosu esencijalnih vitamina i minerala, pa i određenih sastojaka koji mogu modulirati imunološki odgovor.

D-manoza

D-manoza je prirodni šećer koji u okolini sa E. coli pokazuje svoja korisna svojstva. D-manoza unesena u dovoljnim količinama brzo se apsorbira i izlučuje putem urinarnog sustava.  Preko kompetitivnog inhibicijskog mehanizma  smanjuju mogućnost bakterijske adhezije za stanice epitela urotrakta[3]. Pojednostavljeno, Escherichia coli će se preko fimbrija povezati s D-manozom. Kompleks E. coli – D-manoza se urinom izbacuje iz tijela i na taj način smanjuje se mogućnost vezanja za stijenke mjehura. 

Pozitivan učinak D-manoze prvi put primijećena je još 1979. godine, a od tada o njoj dolazi sve više znanstvenih potvrda o učinkovitosti. S druge strane o blagodatima američke brusnice se već puno zna i piše, uz napomenu da kod izbora brusnice uvijek treba voditi računa o sadržaju proantocijanidina koji su aktivne komponente u samoj biljci.

Brusnica kompleks 

Brusnica kompleks dodaci prehrani za zdravlje urinarnog sustava dio su poznate Pharmoval linije i sadrže tri proizvoda. Najnoviji proizvod iz linije je D-manoza brusnica kompleks, dodatak prehrani u vrećicama, koji uz visoku dozu od 2,5 grama D-manoze sadrži i ekstrakt brusnice standardiziran na čak 20 posto proantocijanidina, echinaceu, vitamin C za normalnu funkciju imunološkog sustava te niacin i biotin za održavanje normalnih sluznica. 

U liniji su i Brusnica kompleks kapsule koje, uz ekstrakt američke brusnice i vitamin C, sadrže i snažni beta-glukan te europsku zlatnicu koja doprinosi normalnoj funkciji mjehura i donjeg dijela mokraćnog sustava. Oba navedena proizvoda su namijenjena starijima od 12 godina, a za najmlađe tu su Brusnica kompleks kapi s ekstraktom američke brusnice te vitaminima C i D za normalnu funkciju imunološkog sustava. Kapi ne sadrže konzervanse te su prikladne za djecu već od 1 godine. 

Svi proizvodi iz Brusnica kompleks linije se mogu nabaviti u ljekarnama bez recepta, a više informacija možete potražiti na službenim stranicama www.pharmoval.hr.

Brusnica_kompleks-3_1800px-web

Literatura:

  1. Foxman B. (2014). Urinary tract infection syndromes occurrence, recurrence, bacteriology, risk factors, and disease burden. Infect. Dis. Clin. North Am. 28, 1–13. 
  2. Flores-Mireles A.L., Walker J.N., Caparon M., Hultgren S.J. Urinary tract infections: Epidemiology, mechanisms of infection and treatment options. Nat. Rev. Microbiol. 2015;13:269–284.
  3. Terlizzi M.E., Gribaudo G., Maffei M.E. UroPathogenic Escherichia coli (UPEC) infections: Virulence factors, bladder responses, antibiotic, and non-antibiotic antimicrobial strategies. Front. Microbiol. 2017;8:1566. 

 

Oglasna vijest

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.