Kako smanjiti rizik za razvoj bubrežnih kamenaca?


Kako smanjiti rizik za razvoj bubrežnih kamenaca?

Nekoliko novih studija ukazuje da čimbenici stila života koji su povezani sa zdravljem srca i kosti mogu utjecati i na smanjenje rizika od razvoja bubrežnih kamenaca.

Tako se pokazalo da:

  • Smanjenje dnevnog unosa kalorija može značajno smanjti rizik od razvoja bubrežnih kamenaca kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom.
  • Konzumiranje velikih količina mesa povezano je s većim rizikom od razvoja bubrežnih kamenaca. Prakticiranje prehrane bogate svježim voćem, vlaknima i određenim mineralima može smanjiti rizik od razvoja bubrežnih kamenaca.
  • Više razine antioksidansa u tijelu mogu smanjiti rizik od razvoja bubrežnih kamenaca. Alfa karoten, beta karoten i beta kriptoksantin, antioksidansi koji se mogu naći u mahunarkama, orašastim plodovima i žitaricama, povezani su s nižim rizikom od bubrežnih kamenaca.
  • Primjena statina, lijekova za snižavanje povišene razine kolesterola i triglicerida, povezana je s 50 postotnim smanjenjem rizika od razvoja bubrežnih kamenaca kod muškaraca te 70 postotnim smanjenjem kod žena. Naime poznato je da su povišene razine kolesterola povezane s većim rizikom od razvoja bubrežnih kamenaca.

Prema mišljenju liječnika smjernice za smanjenje rizika od srčane bolesti jedanko tako vrijede i za osobe koje imaju bubrežne kamence, a to su:

  • Smanjenje unosa soli.
  • Smanjenje unosa proteina životinjskog porijekla.
  • Unos odgovarajućih količina vode.

Što se tiče unosa kalcija, žene ne bi trebale smanjiti unos kalcija, misleći da će time smanjiti rizik od razvoja kalcijskih bubrežnih kamenaca. Naime smanjenje unosa kalcija povećava rizik od bubrežnih kamenaca.

Izvor:
HealthDay

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.