Kardiovaskularni čimbenici rizika akumulirani od djetinjstva povezani s lošijom funkcijom mozga kasnije u životu


Kardiovaskularni čimbenici rizika akumulirani od djetinjstva povezani s lošijom funkcijom mozga kasnije u životu

Održavanje zdrave tjelesne težine, krvnog tlaka i kolesterola u granicama normale, kod djece, može pomoći u zaštiti funkcije mozga kasnije u životu, ukazuje nova studija. Inače, ovo je prva studija koja naglašava da kardiovaskularni čimbenici rizika nakupljeni od djetinjstva do srednje životne dobi mogu negativno utjecati na kognitivne funkcije kasnije u životu.

Prethodna istraživanja pokazala su da gotovo 1 od 5 osoba starijih od 60 godina ima barem blagi gubitak moždane funkcije. Poznato je da su kognitivni deficiti povezani s kardiovaskularnim čimbenicima rizika, poput visokog krvnog tlaka, pretilosti, dijabetesa tipa 2, pušenja, tjelesne neaktivnosti i loše prehrane, kao i depresije i niske razine obrazovanja.

Mnoge bolesti koje uzrokuju neurološki deficit, poput Alzheimerove bolesti, imaju dugu pretkliničku fazu prije nego što se počnu primjećivati njihovi ​​simptomi, pa je pronalaženje veze između dječje pretilosti i drugih kardiovaskularnih čimbenika rizika važno za kognitivno zdravlje, ističu stručnjaci.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju, da aktivno praćenje i prevencija čimbenika rizika za srčani udar i moždani udar, počevši od ranog djetinjstva, također može biti od velike važnosti kada je riječ o zdravlju mozga. Djeca koja imaju nepovoljne kardiovaskularne čimbenike rizika mogla bi imati koristi od rane intervencije i promjene načina života. 

Izvor:
Circulation

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.