Kemoterapija može produljiti život pacijentima s gliomom


Kemoterapija može produljiti život pacijentima s gliomom

Dodavanje kemoterapije terapiji zračenja može za pet godina produljiti život pacijenata s gliomom drugog stupnja, sporo rastućim tumorom mozga koji nastaje u glija stanicama, ukazuje nova studija.

Inače, gliomi drugog stupnja su relativno rijetki tumori mozga i javljaju se u 5 do 10 posto slučajeva karcinoma mozga u odraslih osoba.

Tijekom istraživanja pola pacijenata je dobivalo terapiju zračenja tijekom šest tjedna, a druga polovica pacijenata je nakon terapije zračenja dobivalo i trojnu kemoterapiju koju su činili lijekovi prokarbazin, lomustin (CCNU) i vinkristin.

Pacijenti koji su dobivali samo terapiju zračenjem su u prosjeku živjeli još 8 godina, dok su pacijenti koji su uz terapiju zračenja dobivali i kemoterapiju u prosjeku živjeli još 13 godina.

Obzirom da je ovo istraživanje započelo davne 1998. godine, u međuvremenu su se pojavili novi kemoterapeutici koji znatno manje toksični, te se liječnici nadaju da bi se pomoću njih također mogao postići isti učinak na navedeni tumor mozga, uz manje nuspojava.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.