Kognitivno bihevioralna terapija može pomoći u ublažavanju boli koja se javlja tijekom snošaja


Kognitivno bihevioralna terapija može pomoći u ublažavanju boli koja se javlja tijekom snošaja

Svaka peta žena osjeća bol tijekom spolnog odnosa, a ova vrsta boli nije čisto psihološka. Inače, provocirana vestibulodija je stanje kojeg karakterizira jaka bol u otvoru rodnice tijekom spolnog odnosa ili prilikom umetanja tampona. Da bi smanjile osjećaj pečenja, mnoge žene koriste lidokain, anestetičku kremu.

Nova istraživanje u kojem je sudjelovalo 108 parova pokazalo je da je kognitivno bihevioralna terapija (CBT) za parove učinkovitija od lidokainske kreme u ublažavanju boli koja se javlja tijekom snošaja..

Valja spomenuti, da uzroci provocirane vestibuloidije nisu u potpunosti utvrđeni. Opsežan je popis čimbenika rizika, uključujući biomedicinske čimbenike, poput ponovljenih infekcija koje uzrokuju upalu u području vulve (cistitis, vaginalne infekcije), uporabu određenih oralnih kontraceptiva, genetsku predispoziciju, bračne čimbenike te depresiju i anksioznost.

Jednako tako, abnormalnosti mišića dna zdjelice također su povezane s provociranom vestibulodijom, ali nije poznato jesu li posljedica boli ili njezin uzrok. Slično tome, nejasno je, je li anksioznost uzrok ili rezultat, no utvrđeno je da što je viša razina anksioznosti, to je veća bol tijekom snošaja.

Inače, bol tijekom snošaja često dovodi do gubitka želje za spolnim odnosom kod žena i frustracije kod oba partnera.

U slučaju provocirane vestibuloidije, partner ima kritičnu ulogu i može pomoći u ublažavanju problema ili pogoršanju. Stoga je važno uključiti partnera u psihološku intervenciju.

Ovo istraživanje pokazalo je da su nakon šest mjeseci kognitivno bihevioralne terapije žene bile dvostruko zadovoljnije svojim seksualnim životom, a partneri tri puta zadovoljniji.

Izvor:
Journal of Consulting and Clinical Psychology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.