Kognitivno bihevioralna terapija pomaže djeci alergičnoj na hranu s ozbiljnom fobijom od anafilaksije


Kognitivno bihevioralna terapija pomaže djeci alergičnoj na hranu s ozbiljnom fobijom od anafilaksije

Dok većina djece s alergijama na hranu održava zdravu razinu opreza, postoji mali postotak djece čija je anksioznost prekomjerna i štetna. Prema mišljenju stručnjaka, kognitivno bihevioralna terapija (CBT) može pomoći u liječenju fobija povezanih s alergijom na hranu.

Kognitivno bihevioralna terapija djeluje tako da postupno potiče anksioznu djecu da sudjeluju u "hrabrim praksama", poput jedenja s ostatkom obitelji, igranja sa braćom i sestrama i isprobavanja nove hrane koja ne sadrži alergene. Kako samopouzdanje djeteta raste, postupno ih se uvodi u zahtjevnije hrabre prakse poput sjedenja u istoj sobi s hranom na koju su alergični ili čak dodirivanje takve hrane te zatim temeljitog pranje ruku. Cilj je djeci pomoći da kroz sigurne, strukturirane prakse shvate da je svijet mnogo sigurniji nego što misle i da su u stanju čuvati sebe.

Inače, kognitivno bihevioralna terapija efikasan je oblik psihoterapije čija je učinkovitost dokazana brojnim kliničkim studijima u liječenju različitih psihičkih poremećaja.

Izvor:
Children's Hospital of Philadelphia

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.