Kolika je prevalencija primarnog sklerozirajućeg kolangitisa kod oboljelih od upalne bolesti crijeva?


Kolika je prevalencija primarnog sklerozirajućeg kolangitisa kod oboljelih od upalne bolesti crijeva?

Globalna prevalencija primarnog sklerozirajućeg kolangitisa (PSC) kreće se od 0,96 posto kod Crohnove bolesti (CD) do 2,47 posto kod ulceroznog kolitisa (UC), ukazuju rezultati analize 64 studija koje su obuhvatile 776.700 pacijenata s upalnom bolesti crijeva.

Naziv upalna bolest crijeva uvriježeni je naziv za idopatsku kroničnu upalu gastrointestinalnog sustava koja se prema tradicionalnoj podjeli odnosi na Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis.

Primarni sklerozirajući kolangitis je kronični kolestatski sindrom koji se očituje segmentalnom upalom, fibrozom te strikturama intra- i ekstrahepatalnih žučnih vodova. Krajnji ishod bolesti je obliteracija žučnih vodova s cirozom jetre, insuficijencijom jetre i ponekad kolangiokarcinomom. Inače, oko 80 posto bolesnika s primarnim sklerozirajućim kolangitisom ima i upalnu bolest crijeva, i to u većini slučajeva ulcerozni kolitis.

Smatra se da ovi podaci pružaju prve objedinjene procjene opterećenja ovog stanja kod upalne bolesti crijeva i mogu se koristiti za informiranje o budućem planiranju zdravstvene zaštite, kao i za naglašavanje važnosti njegovog otkrivanja.

Također, smatra se da kliničari koji brinu o pacijentima s upalnom bolesti crijeva moraju prepoznati i pažljivo procjeniti primarni sklerozirajući kolangitis jer je rana odgovarajuća dijagnoza imperativ za sprječavanje komplikacija.

Izvor:
Gastroenterology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.