Kombinacija ekstrakta zelenog čaja i tjelovježbe može ublažiti masnu bolest jetre


Kombinacija ekstrakta zelenog čaja i tjelovježbe može ublažiti masnu bolest jetre

Kombinacija ekstrakta zelenog čaja i tjelovježbe može smanjiti težinu masne bolesti jetre koja je povezana s pretilošću za oko 75 posto, ukazuju rezultati laboratorijskog istraživanja provedenog na miševima.  

Inače, nealkoholna masna bolest jetre predstavlja značajan globalni zdravstveni problem, za kojeg se očekuje da će se još pogoršati. 

Zbog velike raširenosti čimbenika rizika za nealkoholnu masnu bolest jetre kao što su pretilost i dijabetes tipa 2, predviđa se da će do 2030. od masne jetre oboljeti više od 100 milijuna ljudi. 

Tijekom istraživanja uočeno je da miševi koji su konzumirali ekstrakt zelenog čaja i bili su aktivni, zapravo prerađuju hranjive sastojke na različit način. 

Pretpostavlja se da polifenoli u zelenom čaju djeluju na probavne enzime koji se izlučuju u tankom crijevu i djelomično inhibiraju razgradnju ugljikohidrata, masti i proteina u hrani. Dakle, ako miš ne probavi masnoću u svojoj prehrani, ta masnoća i kalorije povezane s njom prolaze kroz mišji probavni sustav, te završavaju u njegovom izmetu. 

Izvor:
Journal of Nutritional Biochemistry

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.