Kombinacija lijekova može pomoći u liječenju agresivnog oblika raka dojke


Kombinacija lijekova može pomoći u liječenju agresivnog oblika raka dojke

Istraživanje provedeno na 455 žena iz 23 zemlje pokazalo je da kombinacija lijekova lapatiniba i trastuzamaba može pomoći u liječenju agresivnog oblika raka dojke znanog kao HER2 pozitivan rak dojke.

Kod HER2 pozitivnog raka dojke rezultati testa su pozitivni na protein za humani epidermalni faktor rasta 2 koji promiče rast stanica raka.

Inače HER2 receptor nalazi se na površini svih zdravih stanica u našem tijelu i preko njega se kontrolira dijeljenje i rast stanica te osigurava obnavljanje oštećenih ili odumrlih stanica i tkiva. Uslijed genetskih oštećenja nastalih u zloćudnim stanicama dolazi do stvaranja znatno većeg broja molekula tog receptora zbog čega i rast stanica postaje mnogo brži, nekontroliran i nezaustavljiv.

HER2 pozitivni karcinomi dojke znatno su zloćudniji od ostalih karcinoma dojke, brže metastaziraju i češće dovode do recidiva i smrti bolesnice. Svaka peta žena koja oboli od raka dojke ima HER2 pozitivan rak dojke. Od karcinoma koji su hormonski ovisni samo ih je oko 10 posto i HER2 pozitivno.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da kada se lapatinib i trastuzamab zajedno primjenjuju tada je u 51 posto slučajeva zabilježen pozitivan odgovor na terapiju, dok je u varijanti kada se trastuzamab sam primjenjivao pozitivan odgovor na terapiju zabilježen u 30 posto žena. U slučaju primjene samo lapatiniba pozitivan odgovor na terapiju je zabilježen u 25 posto žena. 

Izvor:
Lancet

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.