Kombinacija lijekova obećava u liječenju glioma kod djece


Kombinacija lijekova obećava u liječenju glioma kod djece

Kombinacija lijekova usmjerena na rezistentne i ponavljajuće gliome niskog stupnja, usporila je rast tumora i uništila tumorske stanice u laboratorijskom istraživanju provedenom na miševima.

Za suzbijanje glioma koristili su se karboplatin, standardni lijek za kemoterapiju koji dobro djeluje protiv ovih tumora mozga, i everolimus, koji blokira enzim zvan mTOR koji potiče rasta tih tumora.

Ovo istraživanje je pokazalo da je everolimus poremetio ključni mehanizam koji stanice raka koriste za detoksifikaciju karboplatina. Sposobnost everolimusa da poveća snagu karboplatina ukazuje da bi se ova kombinacija mogla učinkovito koristiti u liječenju pacijenata s gliomom.

Inače, gliom niskog stupnja najčešći je tumor na mozgu u djece i često se može liječiti samo kirurškim zahvatom. Međutim, neki pacijenti imaju tumore na mjestima koja čine operaciju previše rizičnom, kao što je tumor u blizini optičkog živca ili u središnjem dijelu mozga, ili im se tumori ponovno javljaju nakon operacije.

Ponavljajući tumori pojavljuju se u oko 50 posto djece liječene zbog glioma niskog stupnja i zahtijevaju dodatno liječenje kemoterapijom. Također, valja istaknuti da su ponavljajući tumori često otporni na kemoterapiju.

Izvor:
Neuro-Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.