Konzumacija fruktoze povećava osjetljivost imunoloških stanica na bakterijske toksine


Konzumacija fruktoze povećava osjetljivost imunoloških stanica na bakterijske toksine

Prema rezultatima nove studije, monociti, važne imunološke stanice u krvi, jače reagiraju na bakterijske toksine nakon konzumacije fruktoze, no ne na pozitivan način. Točnije, povećava se koncentracija receptora za određene bakterijske toksine, što tijelo čini osjetljivijim na upale.

Smatra se, da ovi rezultati daju važan doprinos razumijevanju kako pojedine komponente hrane, a posebno fruktoza, mogu utjecati na imunološki sustav. Jednako tako, oni ukazuju na to da čak i kratkotrajna, visoka konzumacija fruktoze kod zdravih ljudi može utjecati na imunološki sustav i povećati upalu.

Buduće studije trebale bi razjasniti dugoročne učinke kronično povećane konzumacije fruktoze na imunološki sustav i osjetljivost na infekcije, posebno u rizičnim skupinama poput ljudi s dijabetesom tipa 2 ili masnom bolešću jetre, koja je povezana s metaboličkom disfunkcijom.

Izvor:
Redox Biology

Link na izvor

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.