Konzumacija gljiva može unaprijediti kardiometaboličko zdravlje
Novi pregled dokaza otkriva kako svakodnevna konzumacija gljiva može potaknuti kardiometaboličke markere u pravom smjeru, pa čak i pripremiti prvu liniju imunološke obrane, nudeći jednostavnu strategiju cjelovitih namirnica za zdravije obroke.
Iako gljive imaju nisku energetsku vrijednost, bogate su vlaknima, kalijem, selenom, vitaminima B skupine, beta-glukanom, hitinom i L-ergotioneinom. Gljive izložene ultraljubičastom zračenju također pružaju vitamin D2 (ergokalciferol). Ove značajke čine ih lakom zamjenom za dio mesa ili rafinirani škrob u svakodnevnoj kuhinji.
Studije provedene na ljudima pokazala su da konzumacija gljiva može dosljedno sniziti trigliceride, sniziti glukozu u plazmi natašte, poboljšati krvni tlak i i razinu IgA u slini.
Smatra se, da s obzirom na njihova vlakna, kalij, L-ergotionein i potencijalni vitamin D2 (ergokalciferol), gljive se besprijekorno uklapaju u svakodnevne obroke i institucionalne jelovnike.