Konzumacija kuhanog ili pečenog krumpira može sniziti sistolički krvni tlak


Konzumacija kuhanog ili pečenog krumpira može sniziti sistolički krvni tlak

Prema rezultatima nove studije uključivanje konzumacije pečenog ili kuhanog krumpira može pomoći u smanjenju zadržavanja natrija, čak i više od dodatka kalija, te rezultirati većim sniženjem sistoličkog krvnog tlaka.

Nadalje, unatoč uobičajenim zabludama o pomfritu, primijećeno je da porcija pečenog pomfrita od 330 kalorija, nije imala negativan učinak na krvni tlak ili funkciju krvnih žila.

Iako se značajan naglasak često stavlja na smanjenje unosa natrija u prehrani radi bolje kontrole krvnog tlaka i rizika od kardiovaskularnih bolesti, to je samo dio priče. Naime, kalij ima jednako važnu ulogu, a možda je omjer kalija i natrija najvažniji u kontekstu cijele matrice prehrane, jer je krumpirov obrok rezultirao većim smanjenjem zadržavanja natrija nego sam dodatak kalija. 

Valja spomenuti, da je krumpir bogat prehrambenim vlaknima i kalijem, te da konzumacija samo jednog srednjeg krumpira zadovoljava približno 10 posto dnevnih potreba odrasle osobe za kalijem.

Inače, kalij je bitan hranjiv sastojak, i povezan je s poboljšanjima kardiovaskularnih i drugih metaboličkih zdravstvenih rezultata - uključujući sniženi krvni tlak u osoba s hipertenzijom.

Izvor:
Nutrients

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.