Konzumiranje alkohola u trudnoći povećava rizik od leukemije kod djeteta


Konzumiranje alkohola u trudnoći povećava rizik od leukemije kod djeteta

Francusko istraživanje pokazalo je da djeca žena koje za vrijeme trudnoće konzumiraju alkohol imaju za 56 posto veći rizik da će oboljeti od akutne mijeloične leukemije.

Inače poznato je da se akutna mijeloična leukemija, koja je klonska bolest mijeloidne ili matične hematopoezne stanice, javlja vrlo rijetko kod djece.

Velika većina žena koje konzumiraju alkohol za vrijeme trudnoće neće imati djecu koja će oboljeti od leukemije, no ako je konzumiranje alkohola udruženo s ostalim čimbenicima rizika, taj rizik se povećava. Negativan utjecaj alkohola bio je izraženiji kada je konzumiran u kasnijoj fazi trudnoće.

Poznato je da se većina bolesnika s akutnom mijeloičnom leukemijom tuži na progresivnu slabost, te često imaju infekcije i sklonost krvarenjima. Broj leukocita je obično povećan, ali može biti normalan ili smanjen. Prisutna je anemija, a često i trombocitopenija s posljedičnim krvarenjima u obliku petehija, ekhimoza, hematurije, gingivoragije i krvarenja iz probavnog trakta.

Krvarenja iz SŽS-a su rijetka, ali često fatalna. Prognoza bolesti lošija je u bolesnika s multiplim citogenetskim promjenama, u dobi nakon 60. godine, lošeg performans statusa, velikog broja leukocita i kod sekundarnih akutnih mijeloičnih leukemija.

Izvor:
Reuters

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.