Konzumiranje borovnica može pomoći u snižavanju krvnog tlaka


Konzumiranje borovnica može pomoći u snižavanju krvnog tlaka

Britanski znanstvenici s King’s College London otkrili su da konzumiranje borovnica može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Svakodnevna konzumacija borovnica, tijekom nekoliko mjeseci, povezana je s poboljšanom funkcijom krvnih žila i snižavanjem sistoličkog krvnog tlaka.

Rezultati istraživanja ukazuju da su blagotvorni kardiovaskularni učinci posredovani antioksidansima koji se nazivaju antocijanini - fitokemikalijama koje borovnicama daju boju.

Procjenjuje se da jedna od tri odrasle osobe ima hipertenziju. Smatra da se zdravom prehranom, održavanjem zdrave tjelesne težine, nepušenjem i tjelesnim aktivnošću ova bolest može staviti pod kontrolu.

Valja istaknuti da su neke ranije studije pokazale da konzumiranje brokule, mahunarki, špinata i ribe poboljšava kardiovaskularno zdravlje.

Inače, u ovom istraživanju, znanstvenici su vidjeli korisne učinke na funkciju krvnih žila samo dva sata nakon što su sudionici konzumirali napitke od borovnice. Nadalje, tijekom jednog mjeseca, krvni tlak u osoba koje su konzumirale borovnice pao je za 5 mmHg - što je smanjenje koje se može usporediti s učincima antihipertenzivnih lijekova.

Jednako tako, pokazalo se da konzumacija napitaka s pročišćenim antocijaninima poboljšava endotelnu funkciju krvnih žila.

Izvor:
The Journals of Gerontology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.