Konzumiranje cjelovitih žitarica i tjelovježba smanjuju rizik od raka debelog crijeva
![Konzumiranje cjelovitih žitarica i tjelovježba smanjuju rizik od raka debelog crijeva](/var/cybermed/storage/images/vijesti/konzumiranje_cjelovitih_zitarica_i_tjelovjezba_smanjuju_rizik_od_raka_debelog_crijeva/5434513-1-cro-HR/konzumiranje_cjelovitih_zitarica_i_tjelovjezba_smanjuju_rizik_od_raka_debelog_crijeva.jpg)
Analiza gotovo 100 studija pokazala je da konzumiranje cjelovitih žitarica i redovita tjelovježba, te ograničenje konzumacije mesnih prerađevina i alkohola, mogu pomoći u smanjivanju rizika od raka debelog crijeva.
Tri obroka cjelovitih žitarica dnevno mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 17 posto. Veća konzumacija cjelovitih žitarica pruža još i veću zaštitu.
Prema mišljenju znanstvenika, ova opsežna analiza znanstvene literature pokazala je da se rak debelog crijeva u velikoj mjeri može spriječiti pomoću zdrave prehrane i zdravog načina života. Naime, održavanje zdrave tjelesne težine, tjelesna aktivnost, zdrava prehrana i izbjegavanje pušenja i visokog unosa alkohola pridonose manjem riziku od raka debelog crijeva.
Inače, od ranije je poznato da pretilost i konzumiranje dva ili više alkoholnih pića dnevno (30 grama) može povećati rizik od raka debelog crijeva.
Rak debelog crijeva je četvrti najčešći rak diljem svijeta, a treći najčešći u SAD-u. Jednako tako, četvrti je najčešći uzrok smrti povezanih s rakom na svijetu.
Izvor:
American Institute for Cancer Research
World Cancer Research Fund International