Konzumiranje cjelovitih žitarica i tjelovježba smanjuju rizik od raka debelog crijeva


Konzumiranje cjelovitih žitarica i tjelovježba smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Analiza gotovo 100 studija pokazala je da konzumiranje cjelovitih žitarica i redovita tjelovježba, te ograničenje konzumacije mesnih prerađevina i alkohola, mogu pomoći u smanjivanju rizika od raka debelog crijeva.

Tri obroka cjelovitih žitarica dnevno mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 17 posto. Veća konzumacija cjelovitih žitarica pruža još i veću zaštitu.

Prema mišljenju znanstvenika, ova opsežna analiza znanstvene literature pokazala je da se rak debelog crijeva u velikoj mjeri može spriječiti pomoću zdrave prehrane i zdravog načina života. Naime, održavanje zdrave tjelesne težine, tjelesna aktivnost, zdrava prehrana i izbjegavanje pušenja i visokog unosa alkohola pridonose manjem riziku od raka debelog crijeva.

Inače, od ranije je poznato da pretilost i konzumiranje dva ili više alkoholnih pića dnevno (30 grama) može povećati rizik od raka debelog crijeva.

Rak debelog crijeva je četvrti najčešći rak diljem svijeta, a treći najčešći u SAD-u. Jednako tako, četvrti je najčešći uzrok smrti povezanih s rakom na svijetu.

Izvor:
American Institute for Cancer Research
World Cancer Research Fund International

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.