Konzumiranje cjelovitih žitarica povezano s manjim rizikom od predijabetesa


Konzumiranje cjelovitih žitarica povezano s manjim rizikom od predijabetesa

Švedsko istraživanje provedeno na 5.477 ispitanika u dobi od 35 do 56 godina, pokazalo je da je konzumiranje cjelovitih žitarica povezano s manjim rizikom od predijabetesa.

Predijabetes je stanje u kojem pojedinci  imaju razinu šećera u krvi  ili razinu A1c višu nego što je normalno, no ne dovoljno visoku da bi se klasificirala kao dijabetes. Često se predijabetes naziva i graničnim dijabetesom. Inače većina ljudi s predijabetesom nema simptome bolesti. Poznato je da osobe s predijabetesom imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i srčane bolesti.

Tako se pokazalo da su ispitanici koji su konzumirali više od 59 grama cjelovitih žitarica dnevno, imali 27 posto manji rizik od predijabetesa nego ispitanici koji su konzumirali manje od 30 grama dnevno.

Također, pokazalo se da je navedena veza izraženija u muškaraca.

Inače, procjenjuje se da svaka četvrta osoba starija od 20 godina ima predijabetes, a u četvrtine njih će se predijabetes razviti u dijabetes.

Prethodna istraživanja pokazala su da prehrana bogata cjelovitim žitaricama smanjuje rizik od dijabetesa.

No, neki stručnjaci su mišljenja da je pretjerano konzumiranje cjelovitih žitarica, koje su ugljikohidrati, čimbenik rizika za dijabetes.

Svakako treba spomenuti da je skidanje suvišnih kilograma ključno za vraćanje razine šećera na normalnu razinu.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.