Konzumiranje crnog čaja povezano s manjim rizikom od dijabetesa


Konzumiranje crnog čaja povezano s manjim rizikom od dijabetesa

Analiza podataka iz 50 zemalja pokazala je da je učestalost dijabetesa tipa 2 najmanja u zemljama u kojima se crni čaj pije u većim količinama. Crni čaj se najviše pije u Irskoj, Velikoj Britaniji i Turskoj.

Stručnjaci predviđaju da će do 2030. godine, više od 900 milijuna ljudi diljem svijeta, imati dijabetes ili će biti izloženi većem riziku od njegova razvoja.

Prema njihovom mišljenju, konzumiranje crnog čaja može štititi od razvoja dijabetesa tipa 2, no potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdila navedena veza, iako su neka ranija istraživanja već ukazivala na ovu vezu.

Inače, crni čaj je više fermentiran od zelenog ili bijelog čaja. Naime procesom fermentacije dolazi do transformacije sastojaka flavonoida, katehina, iz zelenog čaja, u složene spojeve znane kao teaflavini i tearubigini.

No, ne treba zaboraviti da se ograničavanjem unosa namirnica koje sadrže rafinirani šećer i bijelo brašno te konzumiranjem voća, povrća, cjelovitih žitarica i malomasnih mliječnih proizvoda, može smanjiti rizik od dijabetesa. Naravno, uz aerobne vježbe, u trajanju od 30 minuta, najmanje tri puta tjedno. 

Izvor:
BMJ Open

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.