Konzumiranje pomfrita povećava rizik od dijabetesa tipa 2


Konzumiranje pomfrita povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Konzumacija pomfrita povećava rizik od dijabetesa tipa 2, dok cjelovite žitarice mogu pomoći u zaštiti od njega, pokazuju rezultati nove studije. Valja spomenuti, da se rizik stalno povećavao sa svakom dodatnom porcijom pomfrita tjedno. No, drugi oblici krumpira, uključujući pečeni, kuhani i pire, nisu povećavali rizik od dijabetesa.

Jednako tako, pokazalo se, da zamjena bilo kojeg oblika krumpira cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, iako njihova zamjena bijelom rižom povećava rizik. Zamjena svih krumpira cjelovitim žitaricama bila je povezana s 8% nižim rizikom od dijabetesa tipa 2, a ovo smanjenje rizika bilo je statistički značajno i konzistentno u svim analizama.

Zamjena pomfrita mahunarkama, povrćem bez škroba ili čak rafiniranim žitaricama također je bila povezana s nižim rizikom od dijabetesa, nudeći fleksibilnije mogućnosti zamjene osim cjelovitih žitarica.

Izvor:
British Medical Journal 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.