Konzumiranje povrća pomaže starijim ženama u očuvanju zdravlja krvnih žila


Konzumiranje povrća pomaže starijim ženama u očuvanju zdravlja krvnih žila

Izgleda da konzumiranje većih količina povrća može pomoći ženama starije životne dobi da očuvaju zdravlje svojih krvnih žila, ukazuje nova australska studija. Najveća korist po zdravlje krvnih žila uočena je kod konzumiranja povrća iz roda krstašica (kupusnjača) poput brokule, rukole, kupusa, cvjetače, raštike, kelja, prokulice i korabice.

Žene koje su jele spomenuto povrće u većim količinama imale su manje zadebljanje karotidnih arterija koje se inače nalaze u vratu. Zadebljanje spomenutih krvnih žila predstavlja znak predstojeće bolesti srca.

Ovi rezultati naglašavaju važnost unosa povrća kako bi se smanjio rizik od ateroskleroze, srčanog udara i moždanog udara, ističu stručnjaci.

Smatra se da svaka osoba tijekom tjedna treba konzumirati bar nekoliko obroka povrća iz roda krstašica. Osim što je bogato vlaknima, spomenuto povrće također sadrži dosta vitamina, minerala i fitokemikalija koje smanjuju upalu i oksidacijski stres. Inače, poznato je da kronična upala ima ulogu u brojnim bolestima starije životne dobi, uključujući i srčanu bolest. Jednako tako zna se da upala ima veliku ulogu u nastanku ateroskleroze.

Izvor:
Journal of the American Heart Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.