Konzumiranje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama može produljiti život


Konzumiranje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama može produljiti život

Studija provedena na više od 2.600 starijih osoba pokazala je da redovito konzumiranje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama poput lososa, skuše, haringe, pastrve i tune, može produljiti život.

Tako se pokazalo da su osobe koje su imale najviše razine omega-3 masnih kiselina u krvi, u prosjeku živjele dvije godine dulje nego osobe koje su imale niže razine.

Također, treba istaknuti da ovo nije studija o dodacima omega-3 masnih kiselina, nego studija o omega-3 masnim kiselinama povezanih sa prehranom.

Jednako tako, treba spomenuti da su razine omega-3 masnih kiselina u krvi također povezane s manjim rizikom od smrti, posebice smrti od kardiovaskularne bolesti.

Pa je tako rizik od smrti od bilo kojeg uzroka bio 27 posto manji, a rizik od smrti od kardiovaskularne bolesti 35 posto manji.

Ribe sadrže ne samo omega-3 masne kiseline nego i proteine važne za zdravlje srca.

Inače, preporuča se konzumiranje dva obroka od 100 grama masne ribe poput lososa, tjedno.

Ukoliko niste ljubitelj ribe, ne očajavajte, ako danas započnete s konzumiranje ribe koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, svakako ćete imati koristi po vaše zdravlje.

Izvor:
Annals of Internal Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.