Konzumiranje voća i povrća povezano s manjim rizikom od raka dojke koji se teže liječi
Analiza 20 studija pokazala je da su žene koje jedu puno voća i povrća izložene manjem riziku od razvoja raka dojke koji se teško liječi, no ne i manjem sveukupnom riziku od razvoja raka dojke.
Naime našla se statistički značajna veza između veće konzumacije voća i povrća i manjeg rizika od estrogen receptor (ER) negativnog karcinoma dojke, no ne i manjeg rizika od estogen receptor (ER) pozitivnog karcinoma dojke.
Estrogen receptor (ER) negativni karcinomi dojke ne reagiraju na estrogen koji cirkulira, i čine oko 15 do 20 posto svih karcinoma dojke. Nažalost, imaju nižu stopu preživljavanja od drugih vrsta raka dojke.
Manji rizik od estrogen receptor (ER) negativnog karcinoma dojke bio je uglavnom povezan s većom konzumacijom povrća.
Inače, i prethodne studije su također ukazivale da konzumiranje većih količina voća i povrća može smanjiti rizik od raka dojke, no nije bilo dovoljno podataka da se to i dokaže.
Izvor:
Journal of the National Cancer Institute