Konzumiranje zelenog povrća smanjuje rizik od srčane bolesti, pretilosti i dijabetesa


Konzumiranje zelenog povrća smanjuje rizik od srčane bolesti, pretilosti i dijabetesa

Rezultati britanskog istraživanja koje su proveli znanstvenici s University of Cambridge pokazali su da nitrati, kemijski spojevi koji se mogu naći u zelenom povrću poput špinata i zelene salate, pomažu u smanjivanju rizika od srčane bolesti, pretilosti i dijabetesa.

Naime, nitrati iz zelenog povrća pomažu u regulaciji dovoda kisika u stanice i tkiva, te njegovom korištenju, što osigurava da stanice i tkiva u tijelu imaju dovoljno kisika za funkcioniranje bez potrebe za povećanim stvaranjem crvenih krvnih stanica, koje mogu povećati gustoću krvi i indirektno ugroziti zdravlje.

Snižavanje gustoće krvi bez ugrožavanja isporuke kisika sprječava nastanak krvnih ugrušaka, te smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, ističu znanstvenici.

Izvor:
FASEB Journal

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.