KOPB povećava rizik od razvoja postoperativne upale pluća kod bolesnika s rakom pluća


KOPB povećava rizik od razvoja postoperativne upale pluća kod bolesnika s rakom pluća

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Chiba University iz Japana pokazalo je da bolesnici oboljeli od raka pluća imaju znatno veći rizik od postoperativne upale pluća ukoliko imaju i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB).

Poznato je da za bolesnike oboljele od KOPB-a postoji rizik od bakterijske infekcije dišnog trakta, a infekcija pluća je jedan od glavnih uzroka smrti u bolesnika koji su imali kirurški zahvat na plućima

Znanstvenici su istraživanjem uspoređivali učestalost postoperativne upale pluća kod 151 bolesnika oboljelog od raka pluća koji su također imali i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB) te učestalost postoperativne upale pluća kod 475 bolesnika s rakom pluća koji nisu imali KOPB.

Bolesnici su bili prosječne životne dobi od 66 godina, a bili su liječeni u Chiba University Hospital između 1996. i 2005. godine.

Istraživanje je pokazalo da se kod 15,2 posto bolesnika s KOPB-om razvila postoperativna upala pluća, dok se kod bolesnika bez KOPB-a postoperativna upala pluća dijagnosticirala kod 3,6 posto bolesnika.

Izvor:
MedWire

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.