Korak prema razvoju učinkovitijih terapija za melanom


Korak prema razvoju učinkovitijih terapija za melanom

Britansko istraživanje provedeno na 80 bolesnika s melanomom, smrtonosnim rakom kože, pokazalo je da se melanom uz pomoć manipulacije različitim tipovima protutijela može obraniti od najjačih "oružja" iz arsenala imunosnog sustava.

Tako se pokazalo da melanom privlači protutijela IgG4 koja nisu opasna za tumor, no istovremeno onemogućavaju normalno funkcioniranje znatno jačih i učinkovitijih protutijela znanih kao IgG1.

Jednako tako, pokazalo se da bolesnici s višim razinama protutijela IgG4 imaju lošiju prognozu izlječenja nego bolesnici koji imaju razine koje su bliže normalnim razinama IgG4.

Prema mišljenju stručnjaka rezultati ovog istraživanja imaju važne implikacije za buduće terapije za melanom, jer su pokazali da je IgG4 neučinkovit u aktiviranju imunosnih stanica protiv stanica melanoma, te da IgG4 blokira protutijela koja trebaju uništiti stanice tumora.

Inače, IgG je najčešći imunoglobulinski izotip u serumu, nalazi se u intravaskularnim i ekstravaskularnim prostorima. Postoje 4 razreda IgG-a: IgG1, IgG2, IgG3 i IgG4. 

Izvor:
Journal of Clinical Investigation

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.