Korištenje solarija u mladosti, značajno povećava rizik od melanoma


Korištenje solarija u mladosti, značajno povećava rizik od melanoma

Žene koje su u mladosti koristile solarij kako bi imale preplanuli ten, izložene su značajno većem riziku od razvoja melanoma prije 50. godine, ukazuje studija provedena u SAD-u. Naime, pokazalo se da rizik od melanoma za korisnice solarija može biti dva do šest puta veći. Najvećem riziku od melanoma izložene su žene koje su u svojim dvadesetim godinama koristile solarij.

Navedeni rezultati podupiru nedavni prijedlog američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) da se zabrani korištenje solarija za osobe mlađe od 18. godina.

Inače, u proteklih tridesetak godina zabilježen je značajan porast učestalosti melanoma u SAD-u, a protekle godine je od melanoma umrlo gotovo 10.000 osoba.

Svakako treba spomenuti da je melanom u velikom broju slučajeva posljedica prekomjernog izlaganja UV-zrakama sunca ili nekog drugog izvora.

Kod muškaraca nije uočena veza između melanoma i korištenja solarija vjerojatno zato što muškarci znatno manje od žena koriste solarij.

Također, treba reći da osim rizika od melanoma, korištenje solarija može uzrokovati prijevremeno starenje kože, bore i staračke pjege, te promjeniti teksturu kože.

Izvor:
JAMA Dermatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.