Krastavci iz Španjolske odgovorni za epidemiju Escherichie coli


Krastavci iz Španjolske odgovorni za epidemiju Escherichie coli

Njemačke vlasti identificirale su krastavce iz Španjolske kao izvor zaraze epidemije uzrokovane Escherichiom coli, koja je na sjeveru Njemačke uzrokovala tri smrtna slučaja. Stoga se do daljnjeg savjetuje izbjegavanje konzumacije sirovih krastavaca.

Rezultate istrage priopćio je danas Institut za higijenu iz Hamburga. Jednako tako njemačke udruge poljoprivrednika priopćile su danas ranije, da domaća proizvodnja povrća najvjerojatnije nije odgovorna za izbijanje epidemije.

Njemačke vlasti također preopručuju oprez pri konzumiranju sirovog povrća.

Broj bolesnika sa hemolitičko uremičkim sindromom u proteklih nekoliko dana popeo se sa 80 na 138 bolesnika. Godišnji prosjek takvih bolesnika je 60 do 70 slučajeva.

Jednako tako treba istaknuti da se epidemija proširila i na Dansku u kojoj je registrirano najmanje 6 potencijalno zaraženih osoba.

Zanimljivo je da je izvor zaraze neobičan, obzirom da soj bakterije Escherichie coli koji uzrokuje crijevne infekcije koje karakteriziraju grčevi u trbuhu i proljev, a mogu završiti komplikacija kao što su anemija i zatajenje bubrega, obično sirovo ili nedovoljno kuhano meso ili mliječni proizvodi.

Izvor:
DW

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.