Kratkoročno povećanje konzumacije šećera može povećati rizik od upalne bolesti crijeva


Kratkoročno povećanje konzumacije šećera može povećati rizik od upalne bolesti crijeva

Izgleda da kratkotrajno povećanje konzumacije šećera može povećati rizik od upalne bolesti crijeva te imati značajan utjecaj na naše zdravlje, pokazuje novo istraživanje koje su proveli kanadski znanstvenici s University of Alberta. 

Pokazalo se da miševi imaju povećanu osjetljivost na kemijski inducirani kolitis i teže simptome nakon samo dva dana konzumacije namirnica s visokim udjelom  šećera. Naime, u njih je uočeno veće oštećenje tkiva crijeva i narušen imunološki odgovor.

Smatra se da ovi rezultati potvrđuju ono što mnogi pacijenti s kolitisom govore već duže vrijeme, da male promjene u prehrani mogu potaknuti njihove simptome.

Konzumiranje namirnica koje su bogate vlaknima djeluje kao gorivo za "dobre" bakterije koje žive u crijevima i stvaraju masne kiseline kratkog lanca, koje su ključne za učinkovit imunološki odgovor. Dok konzumacija namirnica s visokim udjelom šećera te smanjeni unos naminica bogatih vlakanima hrani "loše" bakterije, poput E. coli, koje su povezane s upalom i narušenim imunološkim odgovorom.

Izvor:
Scientific Reports

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.