Kronična konstipacija sve češća kod djece


Kronična konstipacija sve češća kod djece

Prema mišljenju liječnika u SAD-u sve veći broj djece zahtijeva terapiju za teške i kronične napadaje konstipacije (zatvor stolice), a nedostatak tjelesne aktivnosti, prehrana s premalo vlakana i nedovoljno konzumiranje vode pridonose razvoju tog problema.

Tako da je u Johns Hopkins Children's Centeru u razdoblju od 2008. i 2009. zabilježen porast od 30 posto u broju takvih slučajeva.

Konstipacija se može lako previdjeti u male djece, što rezultirala kašnjenjem u liječenju i pogoršanjem simptoma.

Ukoliko roditelji kod svoje djece primjete simptome kao što su nadutost i osjećaj punine, naprezanje prilikom defekacije, stolicu u obliku malih tvrdih kuglica uz osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva, trebali bi svoje dijete odvesti kod liječnika. 

Inače konstipacija ili zatvor stolice označuje otežano pražnjenje suhe i tvrde stolice dva puta tjedno ili još rjeđe.

Opstipacija je odsutnost spontanog crijevnog pražnjenja.

Zatvor stolice nije bolest, nego simptom koji se može pojaviti u funkcionalnim stanjima promjene crijevnog motiliteta, ali i u specifičnim crijevnim ili sistemnim bolestima.

Zatvor stolice u starijih je osoba dominantno izazvan atonijom crijeva, a u mladih osoba, češće u žena, spazmom (često u sklopu kliničke slike iritabilnog crijeva).

Dugotrajno uzimanje laksativa oštećuje neuromuskularni crijevni aparat, što na kraju dovodi do pojave crijevne atonije tzv. kataraktičkog kolona.

Izvor:
HealthDay

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.