Laboratorijsko istraživanje pokazalo uspješnost matičnih stanica u liječenju moždanog udara


Laboratorijsko istraživanje pokazalo uspješnost matičnih stanica u liječenju moždanog udara

Laboratorijsko istraživanje na miševima koje su proveli američki znanstvenici s University of Southern California, pokazalo je da se pomoću matičnih stanica mogu otkloniti oštećenja mozga uzrokovana moždanim udarom.

Inače, eksperimentalna terapija je uključivala kombinaciju transplantiranih neuralnih matičnih stanica i proteina znanog kao 3K3A-APC. Kod miševa protein 3K3A-APC potiče neuralne matične stanice da postanu funkcionalni neuroni te da se stvore strukturne i funkcionalne veze sa živčanim sustavom domaćina.

Ukoliko se i na ljudima pokaže učinkovitost navedne terapije, to bi moglo značajno ubrzati oporavak pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar, ističu znanstvenici.

Jednako tako, ako spomenuta terapija bude učinkovita u liječenju moždanog udara kod ljudi, planira se testiranje njene učinkovitosti i u liječenju drugh neuroloških stanja poput ozljeda leđne moždine.

Obzirom da 70 posto pacijenata koji su preživjeli moždani udar ima određenu slabost mišića ili paralizu, regenerativna medicina s matičnim stanicama pruža veliku nadu za oboljele.

Izvor:
Nature Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.