Levotiroksin može povećati rizik od prijeloma kosti kod starijih osoba


Levotiroksin može povećati rizik od prijeloma kosti kod starijih osoba

Kanadsko istraživanje provedeno na više od 213.500 ispitanika u dobi od 70 i više godina pokazalo je da uzimanje prevelikih doza lijeka levotiroksina, koji se koristi u liječenju bolesti štitnjače, može povećati rizik od prijeloma kosti.

Stoga znanstvenici predlažu da se kod starijih osoba koje uzimaju levotiroksin redovito prati koje doze se primjenjuju u liječenju poremećaja funkcije štitnjače.

Levotiroksin je sintetički oblik hormona štitnjače koji se najčešće koristi za liječenje hipotireoze.

Kod većine bolesnika s hipotireozom, bolest se dijagnosticira u mlađoj ili srednjoj životnoj dobi.

Iako njihovo liječenje zahtjeva prilagodbu doze obzirom na njihovu dob, velik broj bolesnika s hipotireozom tijekom života uzima istu dozu lijeka. Što ponekad može dovesti do povišene razine hormona štitnjače, koja povećava rizik od prijeloma kosti, posebice kod žena starije životne dobi.

Rezultati su pokazali da je rizik od prijeloma kosti bio veći kod osoba koje su uzimale visoke ili srednje doze levotiroksina nego kod osoba koje su uzimale niske doze.

Autori istraživanja zaključuju da je izuzetno bitno da se prate razine tireotropnog hormona (TSH) kako bi se spriječile eventualne negativne posljedice po zdravlje.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.