"Ležeći policajci" mogu olakšati dijagnosticiranje akutnog apendicitisa


"Ležeći policajci" mogu olakšati dijagnosticiranje akutnog apendicitisa

Britansko istraživanje koje je provedeno na više od 100 bolesnika, u dobi od 17 do 76 godina, koji su bili hospitalizirani zbog sumnje na akutni apendicitis (akutnu upalu crvuljka), pokazalo je da bi pitanje: "Pogoršava li se vaša bol nakon prelaska vašeg automobila preko ležećeg policajca?", moglo pomoći u bržem dijagnosticiranju akutnog apendicitisa.

Naime pokazalo se da se kod 97 posto bolesnika kojima je potvrđena dijagnoza akutnog apendicitisa bol pogoršala nakon prelaska preko "ležećeg policajca".

Jednako tako, pokazalo se da je sedam bolesnika koji su također osjetili bol nakon prelaska preko "ležećeg policajca", no nije im dijagnosticiran akutni apendicitis, imalo druga ozbilja stanja poput puknuća ciste jajnika ili divertikulitisa.

Naravno, stručnjaci ističu da ukoliko dolazi do pojačanja boli nakon prelaska preko "ležećeg policajca", to automatski ne znači da netko ima akutni apendicitis.

Apendicitis je akutna upala crvuljka koja u pravilu izaziva abdominalnu bol, gubitak teka i osjetljivost abdomena na palpaciju. Dijagnoza se postavlja klinički, često poduprta CT-om ili ultrazvukom. Liječi se kirurškim uklanjanjem crvuljka.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.