Lijek za dijabetes može smanjiti rizik od smrti zbog karcinoma


Lijek za dijabetes može smanjiti rizik od smrti zbog karcinoma

Lijek metformin, koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2, može smanjiti rizik od umiranja od određenih vrsta karcinoma u žena u postmenopauzi koje imaju dijabetes tip 2, ukazuje istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo 146.000 žena u dobi od 50 do 79 godina.

Inače, žene koje imaju dijabetes tip 2 i rak, izložene su 45 posto većem riziku od smrti od raka nego žene koje imaju rak, no ne i dijabetes tipa 2. Zanimljivo je da žene koje uzimaju metfromin imaju isti rizik od umiranja od raka kao i žene bez dijabetesa.

Žene u postmenopauzi s dijabetesom tip 2 imaju 25 do 35 posto veći rizik od raka debelog crijeva, raka endometrija i ne-Hodgkinova limfoma, a rizik od raka jetre i raka gušterače je u njih čak dvostruko veći.

Smatra se da su rezultati ovog istraživanja dokaz da terapija metforminom u odnosu na druge terapije za dijabetes koristi pacijenticama koje uz dijabetes boluju i od karcinoma.

Svakako treba spomenuti da je metformin lijek prvog izbora za liječenje dijabetesa tipa 2, a njegovo djelovanje čini tijelo osjetljivijim na inzulin te smanjuje inzulinsku rezistenciju.

Izvor:
Journal of Cancer

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.