Lijek za multiplu sklerozu povezan s rizikom od raka debelog crijeva


Lijek za multiplu sklerozu povezan s rizikom od raka debelog crijeva

Oboljeli od multiple skleroze koji uzimaju lijek mitoksantron izloženi su većem riziku od razvoja raka debelog crijeva, ukazuje nova studija provedena u Njemačkoj. Inače, citostatik mitoksantron se koristi za liječenje pogoršanja sekundarno progresivne multiple skleroze (SPMS).

Jednako tako, pokazalo se da je i starija životna dob u vrijeme početka uzimanja mitoksantrona također čimbenik rizika za rak debelog crijeva.

Obzirom da su neka prethodna istraživanja već ukazivala da imunosupresivi mogu povećati rizik od malignih bolesti, ovi rezultati ne predstavljaju iznenađenje.

Nije poznato na koji način mitoksantron povećava rizik od raka, no zna se da on može dovesti do oštećenja DNK te spriječti njen popravak. No, mitoksantron nije jedini lijek za multiplu sklerozu koji može povećati rizik od razvoja karcinoma, naime i humanizirano monoklonsko anti-CD52 protutijelo alemtuzumab povećava rizik od raka štitnjače, melanoma i limfoproliferacijskih poremećaja, a fingolimod od raka kože. Ali, ipak treba istaknuti da je rizik od nastanka karcinoma niži nakon primjene alemtuzumaba i fingolomoda nego nakon primjene mitoksantrona.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.