Lijekovi za osteoporozu povećavaju rizik za razvoj uveitisa i skleritisa


Lijekovi za osteoporozu povećavaju rizik za razvoj uveitisa i skleritisa

Prema rezultatima istraživanja u koje je bili uključeno oko 931.000 ispitanika, lijekovi za osteoporozu znani kao bisfosfonati, mogu povećati rizik za razvoj teških upalnih bolesti oka, prednjeg uveitisa i skleritisa.

Uveitis je upala uvealnog sustava - šarenice, cilijarnog (zrakastog) tijela i žilnice. Simptomi su slabljenje vida, bol, crvenilo, fotofobija i pahuljice u vidnom polju.

Skleritis je teška upala duboke episklere i bjeloočnice koja ugrožava vid. Simptomi su umjerena do jaka bol, hiperemija očne jabučice, suzenje i fotofobija.

Oralni bisfosfonati su najčešće propisivani lijekovi za spriječavanje ili usporavanje osteoporoze. Neka prethodna istraživanja povezivala su bisfosfonate s neobičnim prijelomima kosti, aritmijom te rakom debelog crijeva i jednjaka.

Ovo istraživanje pokazalo je da je kod ispitanika koji su uzimali bisfosfonate incidencija uveitisa bila 29 na 10.000 osoba te skleritisa 63 na 10.000 osoba, dok je kod ispitanika koji nisu uzimali bisfosfonate incidencija za uveitis bila 20 na 10.000 osoba te za skleritis 36 na 10.000 osoba.

Rezultati istraživanja ukazuju na potrebu da liječnici obavijeste svoje pacijente koji uzimaju bisfosfonate o znakovima i simptomima skleritisa i uveitisa, kako bi se u slučaju njihove pojave odmah započelo s liječenjem i na taj način izbjegle dodatne komplikacije.

Izvor:
CMAJ 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.