Lijekovi za žgaravicu mogu utjecati na crijevni mikrobiom


Lijekovi za žgaravicu mogu utjecati na crijevni mikrobiom

Popularni lijekovi za ublažavanje žgaravice, inhibitori protonske pumpe, također mogu utjecati i na crijevne bakterije te poremetiti njihovu ravnotežu i povećati rizik od određenih infekcija, ukazuje nizozemsko istraživanje u kojem je sudjelovalo 1.815 ispitanika.

U inhibitore protonske pumpe ubrajaju omeprazol, pantoprazol, rabeprazol, lansoprazol i esomeprazol. Njihova primjena može uzrokovati nuspojave poput proljeva, mučine i povraćanja, a neka istraživanja ih povezuju i s većim rizikom od infekcije s Clostridium difficile, koja predstavljaja ozbiljan rizik za bolničke pacijente.

Ovo istraživanje je pokazalo da osobe koje koriste inhibitore protonske pumpe imaju manju raznolikost crijevnih bakterija. Jednako tako, pokazalo se da one imaju više bakterija koje se obično mogu naći u usnoj šupljini i bakterija koje su povezane s infekcijom u njihovim uzorcima stolice. Naime, obzirom da inhibitori protonske pumpe smanjuju kiselost u želucu više oralnih bakterija može preživjeti putovanje s hranom od usne šupljine do crijeva.

Izgleda da primjena inhibitora protonske pumpe ima veći učinak na crijevni mikrobiom nego primjena antibiotika, obzirom da se oni više i dulje koriste nego antibiotici.

Izvor:
Gut

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.