Ljubičasti dan - Dan podrške osobama s epilepsijom


Ljubičasti dan - Dan podrške osobama s epilepsijom

Danas se u Hrvatskoj već četvrtu godinu zaredom organizira "Ljubičasti dan" (Purple Day), koji se u svijetu od 2008. godine obilježava kao Dan podrške osobama s epilepsijom. Ova manifestacija u Hrvatskoj je pokrenuta 2010. godine inicijativom prof. dr. sc. Sanje Hajnšek, predstojnice Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te Hrvatske udruge za epilepsiju na čelu s prof. dr. sc. Ivanom Bielenom, predstojnikom Klinike za neurologiju KB "Sveti Duh".

"Purple Day" je pokrenut 2008. godine, inicijativom tada devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan te njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy je željela pokazati kako se osobe s epilepsijom ne razlikuju od ostalih osoba javnim progovaranjem o ovoj bolesti pa je pred cijelim svijetom izjavila da ima epilepsiju. Od tada se taj dan obilježava kao "Purple Day" – Dan podrške osobama s epilepsijom, a isti je službeno proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji.

Već je sljedeće godine "Ljubičasti dan" postao međunarodnim, a danas se obilježava na svim kontinentima u preko 100 zemalja diljem svijeta organizacijom koncerata, predavanja, sportskih natjecanja, plesova, večera, šetnja i dr. Za obilježavanje dana izabrana je boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

"Cilj "Ljubičastog dana" je kroz naše brojne akcije educirati obitelji i stručnjake, a posebno djecu školske dobi, kako bi što ranije zauzeli pozitivan stav i na taj način pridonijeli destigmatizaciji epilepsije. S obzirom na dobar odaziv javnosti i uspješnu dosadašnju medijsku popraćenost prethodnih akcija, ove godine smo odlučili proširiti broj događanja kao i povećati broj škola i vrtića te liječnika iz bolnica u Zagrebu i drugim većim gradovima u Hrvatskoj. Pozivamo sve da 26. ožujka dođu na jednu od akcija koje organiziramo ili nam daju podršku noseći taj dan jedan odjevni predmet ljubičaste boje", izjavila je prof. dr. sc. Sanja Hajnšek, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te predsjednica Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ.

Ove će se godine tako "Ljubičasti dan" obilježiti na Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu i Osijeku, Centru za hitnu medicinsku pomoć KBC Zagreb, Klinici za neurologiju i Središnji hitni prijam KB "Sveti Duh", Odjelu za neurologiju Klinike za pedijatriju KBC "Sestre milosrdnice", Dječjem vrtiću "Markuševac", OŠ Vladimira Nazora, OŠ Augusta Šenoe, OŠ J.J. Strossmayera, OŠ Pavao Belas i OŠ Ivana Perkovca te IX., XII., XII. i XV. gimnaziji u Zagrebu, kao i u Primaljskoj školi te brojnim drugim institucijama.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.