Ljudski mozak ima obrambeni mehanizam za dehidraciju


Ljudski mozak ima obrambeni mehanizam za dehidraciju

Nova studija pokazala je da ljudski mozak može sačuvati kisik kako bi se zaštitio od posljedica dehidracije, stanja koje nastaje kada zbog nekog razloga količina izgubljene tekućine se ne nadomješta dovoljno.

Iako dehidracija značajno smanjuje protok krvi u mozgu, mozak to kompenzira povećanjem količine kisika koju izvlači iz krvi.

Rezultati ove studije pomažu da se bolje razumije kako ljudski mozak reagira na ekstremno vježbanje u ekstremnim uvjetima, ističu stručnjaci. Izgleda da ovaj obrambeni mehanizam pomaže sportašima koji su dehidrirali tijekom fizičkog napora da nastave dalje.

Ovi rezultati pokazuju da mozak ima izvanredne načine kako da se zaštiti od ekstremnih okolnosti, no oni također ukazuju da ljudi trebaju uzimati tekućinu tijekom vježbanja kako bi optimizirali svoje fiziološke funkcije i izvedbu.

Dehidracije se najčešće razvija usljed velikog napora, bolesti kao što su povišena tjelesna temperatura, dugotrajni proljev i povraćanje, kada je okoliš vruć, zbog dugog izlaganja suncu, vlazi i vrućini. Ugroženije skupine su djeca i stariji ljudi.

Simptomi dehidracije su: suhoća u ustima i očima, ispucane i suhe usne, glavobolja, osoba može imati vrtoglavicu a može doći i do grčenja mišića. Mokraća može biti tamnija i oskudnija. Mala djeca i dojenčad mogu biti blijeda s upalim očima.

Izvor:
Journal of Physiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.