Loš san može povećati rizik od srčane bolesti kod starijih osoba


Loš san može povećati rizik od srčane bolesti kod starijih osoba

Pridržavanje dosljedne rutine spavanja može pomoći da vaše arterije budu čiste kako starite, pokazuje novo istraživanje. Suprotno tome, starije odrasle osobe koje su spavale različit broj sati svake noći i imale tendenciju zaspati u različito vrijeme imale su veću vjerojatnost da će razviti otvrdnuće arterija - aterosklerozu, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

San je iznimno važan za naše cjelokupno zdravlje i dobrobit, a sve što možemo učiniti da poboljšamo san poboljšat će naše zdravlje.

Smatra se da nepravilan san može dovesti do poremećaja naše cirkadijalne funkcije, što može dovesti do upale, poznatog čimbenika rizika za srčanu bolest.

Kada je trajanje sna variralo za više od dva sata unutar tjedna, ljudi su imali 40% veću vjerojatnost da će imati visoke rezultate kalcija u koronarnim arterijama u usporedbi s onima s dosljednijim obrascima spavanja, pokazalo je istraživanje.

Ukoliko imate bilo kakve čimbenike rizika za srčanu bolest poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa, visokog kolesterola, obiteljske povijesti srčane bolesti ili imate prekomjernu tjelesnu težinu, redovit raspored spavanja trebao bi biti prioritet uz rješavanje drugih promjenjivih čimbenika rizika za razvoj ateroskleroze, koja može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Izvor:
Journal of the American Heart Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.