Makrofagi porijeklom iz monocita igraju ključnu ulogu u regeneraciji jetre


Makrofagi porijeklom iz monocita igraju ključnu ulogu u regeneraciji jetre

Jetra je vitalni organ koji igra ulogu u mnogim bitnim funkcijama, uključujući probavu, detoksikaciju i metabolizam. Kada je jetra oštećena, ona ima izvanrednu sposobnost samoregeneracije. Međutim, proces regeneracije jetre nije u potpunosti shvaćen.

Kritični aspekt regeneracije jetre je uklanjanje mrtvog tkiva i nekrotičnih lezija. U nedavnoj studiji pokazalo se da makrofagi porijeklom iz monocita (MoMF) igraju ključnu ulogu u ovom procesu. MoMF su vrsta bijelih krvnih stanica koje se regrutiraju u jetru kao odgovor na ozljedu. Jednom kada uđu u jetru, MoMF gutaju mrtve stanice i druge ostatke. Oni također oslobađaju kemijske spojeve koje potiču proces ozdravljenja.

U ranim fazama regeneracije jetre, MoMF djeluju proupalno. To znači da oslobađaju kemijske spojeve koje ubijaju bakterije i druge štetne napadače. Međutim, u kasnijim fazama regeneracije jetre, MoMF-i postaju protuupalni. To znači da oslobađaju kemijske spojeve koje potiču zacjeljivanje i obnavljanje tkiva.

Valja spomenuti, da MoMF stupaju u interakciju s drugim stanicama u jetri kako bi pomogli u uklanjanju nekrotičnih lezija. Na primjer, MoMF stupaju u interakciju s hepatocitima (jetrenim stanicama) kako bi im pomogli u regeneraciji. MoMF također stupaju u interakciju sa zvjezdastim stanicama (stanice jetre koje proizvode kolagen) kako bi im pomogle u stvaranju ožiljka oko nekrotične lezije.

Smatra se, da rezultati ove studije sugeriraju da bi imunoterapijski pristupi koji se temelje na makrofagima usmjerenim na nekrozu jetre, mogli biti obećavajuća nova strategija liječenja raznih bolesti jetre.

Izvor:
eGastroenterology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.