Mali moždani udari povezani s ranijom smrću


Mali moždani udari povezani s ranijom smrću

Australsko istraživanje provedeno na više od 22.000 odraslih ispitanika pokazalo je da su osobe koje su imale male moždane udare znane kao tranzitorne ishemijske atake (TIA), izložene 20 posto većem riziku da će umrijeti u narednih devet godina.

Rizik od smrti bio je veći za bolesnike koji su stariji od 65 godina te za bolesnike koji su već imali moždani udar i srčane probleme.

Tako se pokazalo da su bolesnici s tranzitornom ishemijskom atakom koji su imali i kongestivno zatajivanje srca izloženi 3,3 puta većem riziku od smrti, a ukoliko su uz TIA-u imali i fibrilaciju atrija taj rizik je bio dvostruko veći.

Bolesnici s tranzitornom ishemijskom atakom koji su ranije bili hospitalizirani zbog moždanog udara imali su 2,6 puta veći rizik od smrti.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju da bolesnici i liječnici trebaju godinama nakon tranzitorne ishemijske atake biti oprezni u reguliranju čimbenika rizika za moždani udar i srčanu bolest.

"

Tranzitorna ishemijska ataka (TIA)

Tranzitorna ishemijska ataka obično se javlja kada krvni ugrušak privremeno začepi krvnu žilu u mozgu. Simptomi su slični simptomima moždanog udara, no prolaze nakon nekoliko minuta ili sati i ne izazivaju trajne posljedice.

Liječnici ističu da bolesnici za koje se sumnja da imaju tranzitornu ishemijsku ataku zahtijevaju hitnu medicinsku skrb kako bi se spriječio moždani udar.

Simptomi tranzitorne ishemijske atake su:

  • iznenadna utrnulost ili slabost lica, ruke ili noge, osobito na jednoj strani tijela
  • iznenadana konfuzija, poteškoće s razumijevanjem i otežano izgovaranje riječi
  • iznenadni problem s vidom, u jednom ili oba oka
  • otežano hodanje, vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili koordinacije
  • iznenadna jaka glavobolja bez poznatog uzroka
"

Izvor:
Stroke

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.