Mamografija ipak ne povećava stopu preživljavanja od raka dojke?


Mamografija ipak ne povećava stopu preživljavanja od raka dojke?

Nova danska studija ukazuje da mamografija radi ranog otkrivanja raka dojke ne povećava ukupno preživljavanje od raka dojke te da je povećanje stope preživljavanja od raka dojke povezano s boljom kontrolom čimbenika rizika i novim načinima liječenja.

"Mamografsko snimanje nije tako dobro kao što smo se nadali godinama" rekla je voditeljica studije dr. Karsten Jorgensen iz Nordic Cochrane Centre - Kopenhagen.

"Upitno je hoće li mamografija spasiti žene od umiranja od raka dojke, no sigurni smo da uzrokuje ozbiljne štete poput pretjeranih dijagnoza i pretjeranih tretmana lezija koje inače nikada ne bi izazvale probleme, a mogu uzrokovati dugoročne psihičke posljedice, nepotrebne biopsije i brige" rekla je dr. Jorgensen.

U studiji su dr. Jorgensen i njezin tim uspoređivali promjene stope smrtnosti od raka dojke u dva danska skrining programa u područjima u kojima se ne snimaju žene zbog raka dojke. Oni su pratili tri dobne skupine žena: žene u dobi od 55 do 74 godine, žene u dobi od 35 do 55 godina i žene u dobi od 75 do 84 godine.

U skupini žena dobi od 55 do 74 godina, pronađeno je da je smrtnost od raka dojke pala za 1 posto godišnje u područjima gdje se provodio skrining, u usporedbi sa smanjenjem smrtnosti od 2 posto godišnje u područjima gdje se ne nije provodio skrining.

Među ženama u dobi od 35 do 54 godina, smrtnost od raka dojke pala je za 5 posto godišnje u područjima gdje se provodio skrining i 6 posto godišnje u područjima gdje se nije provodio skrining.

Za žene u dobi od 75 do 84 godine, nije bilo značajnih promjena u smrtnosti od raka dojke bile one na skriningu ili ne, zamijetili su istraživači.

Međutim, Robert Smith, direktor American Cancer Society nije se mogao složiti sa zaključcima te studije. "Mamografija spašava živote. Sposobnost za rano dijagnosticiranje raka dojke glavni je razlog zašto se smanjila smrtnost od raka dojke" rekao je Smith.

Izvor:
HealthDay

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.