Masne kiseline iz ribljeg ulja mogu blokirati djelovanje kemoterapeutika


Masne kiseline iz ribljeg ulja mogu blokirati djelovanje kemoterapeutika

Nizozemsko istraživanje koje su proveli zanstvenici s University Medical Centre Utrecht na miševima pokazalo je da masne kiseline iz ribljeg ulja koje se mogu naći u dodacima prehrani mogu smanjiti učinkovitost kemoterapije.

Naime dvije masne kiseline, KHT i 16:4(n-3), koje inače proizvode matične stanice iz krvi, mogu dovesti do toga da karcinomi postanu imuni na kemoterapiju. Navedene masne kiseline mogu se naći u dodacima prehrani koji sadrže masne kiseline.

Stoga znanstvenici savjetuju oboljelima od karcinoma da tijekom kemoterapije ne uzimaju dodatke prehrani koji sadrže masne kiseline.

Kemoterapija je liječenje karcinoma kemijskim spojevima koji uništavaju stanice karcinoma sprječavajući njihov rast i diobu, sa svrhom izlječenja, sprječavanja širenja karcinoma i olakšanja tegoba. Osim samostalno, kemoterapija se češće koristi u kombinaciji s drugim metodama liječenja (kirurškim zahvatom i/ili terapijom zračenjem, prije ili poslije operacije ili zračenja, ili čak tijekom zračenja).

Kemoterapija može biti i adjuvantna kad se dodaje poslije nekoga drugog načina liječenja ili neoadjuvantna ako se daje prije drugih oblika liječenja. Kemoiradijacija je istodobna primjena kemoterapije i zračenja, pri čemu se može koristiti samo jedan (monokemoterapija) ili kombinacija dvaju ili više citostatika (polikemoterapija).

Iako je kemoterapija učinkovit način za liječenje mnogih vrsta karcinoma, liječenje kemoterapijom također nosi rizik od nuspojava. Neke nuspojave kemoterapije su blage i mogu se liječiti, dok neke nuspojave kemoterapije mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije.

Izvor:
Cancer Cell

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.