Mediteranska prehrana najbolji izbor za dijabetičare


Mediteranska prehrana najbolji izbor za dijabetičare

Analiza 20 studija pokazala je da je mediteranska prehrana najučinkovitija prehrana za oboljele od dijabetesa što se tiče skidanja suvišnih kilograma i snižavanja povišene razine šećera u krvi.

Jedanko tako, i kod prehrana s niskom razinom ugljikohidrata, te povišenom razinom proteina uočene su određene prednosti po zdravlje, no svakako treba istaknuti da je nakon šestomjesečne primjene različitih prehrana, samo kod mediteranske prehrane uočen značajan utjecaj na tjelesnu težinu.

Životne promjene poput gubitka suvišnih kilograma i smanjenja dnevnog unosa kalorija mogu poboljšati kontrolu šećera u krvi i smanjiti rizik od komplikacija dijabetesa.

Za mediteransku prehranu karakteristično je konzumiranje voća, povrća i mahunarki, cjelovitih žitarica, ribe i maslinovog ulja. Kod mediteranske prehrane zasićene masti iz mesa i mliječnih proizvoda obično čine manje od osam posto ukupnog unosa kalorija.

Svakako treba spomenuti da su druge studije povezale mediteransku prehranu s manjim rizikom od raka, Alzheimerove demencije, Parkinsonove bolesti, te smrti od srčanog udara.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.