Mediteranska prehrana smanjuje izglede žena za srčanu bolest i ranu smrt za gotovo 25%


Mediteranska prehrana smanjuje izglede žena za srčanu bolest i ranu smrt za gotovo 25%

Izbjegavanje crvenog mesa, mliječnih proizvoda i prerađenih namirnica u korist povrća, voća, orašastih plodova, ekstra djevičanskog maslinovog ulja i cjelovitih žitarica učinit će dobro srcu žena, pokazuje analiza 16 studija.

Naime, pokazalo se da su žene koje su najviše slijedile mediteransku prehranu - koja također uključuje mahunarke, ribu i školjke te umjerene količine vina - izgleda smanjile dugoročni rizik od srčane bolesti i prerane smrti za gotovo 25%.

Smatra se da rezultati studije ukazuju na dobrobiti prehrane biljnog porijekla za smanjenje upale, koja vjerojatno pridonosi razvoju bolesti, kao i ograničenja unosa zasićenih masti. Jednako tako, mediteranska prehrana može poboljšati osjetljivosti na inzulin, također, ona ima antioksidativna svojstva, te povoljan utjecaj na mikrobiom crijeva.

Inače, bolesti srca su temeljni uzrok za otprilike 35% svih smrti među ženama diljem svijeta.

Izvor:
Heart

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.