Mediteranska prehrana unapređuje zdravlje mozga


Mediteranska prehrana unapređuje zdravlje mozga

Osobe starije životne dobi koje prakticiraju mediteransku prehranu imaju zdraviji mozak od osoba koje ju ne prakticiraju, ukazuje studija koju su proveli škotski znanstevnici s University of Edinburgh na 967 ispitanika čija je prosječna životna dob bila oko 70 godina.

Naime, trogodišnja studija provedena u Škotskoj pokazala je da mediteranska prehrana koja je bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i ribom, može pružiti zaštitu od smanjivanja (skupljanja) mozga. U ispitanika koji su je prakticirali uočen je manji gubitak ukupnog volumena mozga, ili manja atrofija mozga.

No, međutim, stručnjaci tvrde da to ne mora nužno značiti da mediteranska prehrana može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti i drugih vrsta demencije.

Inače, i neke prethodne studije su povezivale mediteransku prehranu s boljim zdravljem, posebice manjim rizikom od srčane bolesti i moždanog udara.

Na mozak, baš kao i na druge dijelove našeg tijela, može utjecati način na koji živimo naše živote. Izbalansirana prehrana, jedan je od načina kojim možemo pomoći u održavanju zdravlja mozga. Drugi čimbenici koji su također važni za zdravlje mozga su nepušenje, psihička i fizička aktivnost, umjereno konzumiranje alkohola te održavanje krvnog tlaka i kolesterola u granicama normale.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.